Klatring har alltid vært populært

Barn har til alle tider likt å klatre og de aller fleste husker nok hvor fascinerende det var å klatre i trær. Når man nådde den første grenen, når man kjente at man kunne stå på den og klatre videre til neste. Så spennende det vaperson-875019_960_720r å se alle de tingene man var vant til se fra bakken i et helt nytt perspektiv. Grublingen over hvordan man lettest tar seg videre oppover og over hvor langt opp
man tør å klatre. For ikke å snakke om kriblingen i magen når man kjente at man kanskje hadde klatret litt for høyt og den skrekkelige følelsen når man følte at man satt fast og ikke kom ned. Hvis man som voksen ser barna klatre er det viktig å huske disse følelsene og ikke la uroen for at det skal skje noe med barnet som befinner seg der oppe i treet ta overhånd.

Klatring er en urgammel lek som faller barn inn naturlig og helt uten at voksne trenger å lede dem. På mange måter er det den naturlige fortsettelsen av å lære å gå. Det gir en frihetsfølelse og åpner en ny verden. Klatringen fremmer fysiske ferdigheter, men stimulerer også til logisk tenking og trangen til å tøye grenser.

Det er derfor viktig at barn har tilgang til trær eller leker man kan klatre i. Finnes det ikke naturlige trær egnet for klatring i nærområdet bør de voksne legge forholdene til rette gjennom å bygge eller anskaffe lekestativer. På markedet finnes en lang rekke slike stativer. Variasjonen er stor både når det gjelder pris og kvalitet, så man bør ikke kjøpe det første og beste. Et godt råd er å konferere med personalet på daghjem eller barnehager, de vil normalt ha erfaringer som er verdifulle å ta del av. Klatrevegger er også et alternativ som har blitt veldig populært og som barn fort blir tiltrukket av.