Barn og vann

Vann kan i seg selv være et leketøy og har alltid fascinert barn helt fra de er bittesmå, bare se hvordan små barn reagerer når de plasseres i en badebalje. Ganske umiddelbart begynner de å plaske og glede seg over at vannet spruter overalt. 124994-bazenMange kan sikkert huske seg selv eller småsøsken stående på en krakk foran springen på badet eller kjøkkenet bare for å leke med vannstrålen. Slik lek kunne pågå i evigheter og trengte ingen oppfordring fra voksne. Å fylle kopper og kar for så å tømme dem og fylle dem opp på nytt. Ofte var det små plastkopper og –glass man brukte for de ordentlige koppene ble pent satt bort av mor eller far. Og når man ble større og fikk ett oppblåsbart basseng i hagen så var det viktig å få med seg så mange leker som mulig oppil

Oppblåsbart badebasseng

Bassenget har mange positive egenskaper som man som voksen bør være klar over. For det første – og det er nok den viktigste egenskapen – så fyller den en viktig funksjon i det å gjøre barn fortrolig med vann. Et barn som allerede har passert den grensen vil for eksempel lære å svømme mye raskere enn et barn som først må gjennom fasen å bli fortrolig med vannet. Og all erfaring viser at slik fortrolighet er vanskeligere å tilegne seg jo eldre man blir. Lek i vann, selv om det bare er et par desimeter dypt, har dessuten en nedkjølende effekt som kan være både bra og behagelig for små barn på varme sommerdager. En annen positiv side ved badebassenget er at barn stimuleres kognitivt gjennom å oppdage at visse ting flyter og andre ting ikke.

Det er i prinsippet få risker for barn knyttet til det å bade i en badepool forutsatt at den ikke er fylt med mer enn et par desimeter vann. Man skal imidlertid være påpasselig med å bytte vann jevnlig ettersom små barn tross alt har en tendens til å forurense vannet.